Ako začať kaprársku sezónu.

           V dnešnej dobe má málo ľudí čas naplno sa venovať svojim koníčkom. Inak to nie je ani v mojom prípade. Keď sa mi naskytla šanca dostať sa v polovici marca na víkend k vode, nemohol som odolať. Keďže na vodách SRZ sa už chytať nedalo, voľba padla na jedno súkromné štrkovisko, ktoré celkom poznám, ale nechytá sa tam veľa rýb nad 10kg. Žiadnu veľkú prípravu som nerobil. Hlavne som si išiel k vode oddýchnuť. Pár dní dopredu sa dohadujem s Marekom a sledujeme vývoj počasia, ktorý vôbec nebol ideálny: ochladenie, dážď a silný nárazový vietor. Podmienky, ktoré veľa ľudí odradia, ale ja som už musel vyraziť k vode. Nakoniec sme sa dohodli, že ja pôjdem už v piatok a Marek sa pridá v sobotu doobeda kvôli pracovným povinnostiam.
 

           Po príchode na štrkovisko zisťujem, že sú tu len dvaja rybári. Ich výsledky napovedali, že to nebude nijaké „eldorádo“, ale veď som si prišiel oddýchnuť. No aj tak veľmi zvažujem lovné miesto, keďže aj tak som si chcel nejakého toho kapríka chytiť. Nakoniec volím miesto na malom polostrove. Keďže tu je lov povolený na tri udice, volím si dve miesta pri protiľahlom brehu a jedno miesto v strede jazera, kde je hlbšia voda. Keďže som si prišiel hlavne oddýchnuť, chcel som vyselektovať menšie ryby, tak pod háčik navliekam potápavé boilies 2x16mm Atlantic Fish a Halibut/Losos/Chilli, pričom ku každej montážy dávam do PVA zopár guličiek totožných príchutí. Na stredný prút ešte pritvrdzujem a navliekam 2x20mm GLM. Tesne pred zotmením putujú montáže do vody. Ku GLM ešte kobrou dokrmujem za dve hrste guličiek. Všetko je ako má byť a ja spokojne sadám do bivaku a vychutnávam si bezveterné a jasné počasie, ktoré vôbec nenapovedalo príchod zmeny počasia. Asi po 30 minútach dostávam prvý záber na H/L/CH zo stredu jazera. Je to asi 4kg kaprík, tak ho vypínam priamo vo vode. O ďalšiu pol hodinku sa ozýva stredný prút od opačného brehu s GLM. Už podľa plynulého záberu usudzujem, že to nebude ryba z rovnakej váhovej kategórie. Po krátkom, ale silnom boji zdolávam kapríka s váhou 7,6kg. Táto ryby odštartovala kolotoč záberov, ktoré prichádzali s odstupom asi jednej hodiny. Boli to ryby 5-8kg. Občas sa ozval aj Atlantic Fish s podobnými rybami. Okolo polnoci už je toho na mňa veľa, tak hádžem GLM asi 7 metrov pred seba, len pre svoj dobrý pocit, že je to vo vode. Po 20 minútach sa znova ozýva a zdolávať ďaľšieho krásneho kapríka. Vtedy som už tento prút vytiahol, pretože som si chcel trochu pospať. V noci ma ešte 2x budí Atlantic.
  

           Na druhý deň ráno mám vonku všetky tri prúty, skontrolujem nadväzce, pripravím PVA, nahodím a znovu dokrmujem len ku GLM. V tom prichádza Marek. Dáme kávu, trochu debatujeme a idem mu pomôcť vybaliť veci a postaviť bivak. Celé doobeda sa toho veľa neudialo. Len Marekovi občas zabral nejaký malý kaprík, keďže dával „speederky“ jahoda. Okolo 14-tej zase začína kolotoč záberov, počas dažda, ktorý rozmočil zem. Keďže sme chytali na vysokých brehoch, ktoré boli dosť strmé, nebolo ľahké dostať s k vode a podoberať ryby. Pred zotmením dáva aj on pod háčik monster crab s pastou. Krátko po zotmení sedíme v bivaku, práve sme si zaliali kávu. Marekov odposluch hlási záber na udice s Monster Crabom. Nastáva jeden z mnohých krátky, ale intenzívnych súbojov, ktorý Marek vyhráva a ja rybu podoberám. Presne v tom momente sa ozýva aj môj príposluch. Prút, na ktorom je Atlantic Fish. Cievka sa začína odtáčať pomaly, ale suverénne! Keď som si uvedomil, že tento súboj trvá dlhšie, ako všetky ostatné, kričím na Mareka, nech mi príde rybu podobrať. Konečne sa mi ju podarí dostať k hladine. V lúče čelovky nás prekvapuje dlhý kapor. Tomu sa však svetlo nepáči a začína sa druhá polovica súboja. Všetky ryby boli v neskutočnej kondícii. Nakoniec sa mi predsa len podarí rybu zdolať a pri pohľade na podložku nám bolo jasné, že tá ryba patrí medzi najtažšie ryby štrkoviska. Beriem meter a neverím: 95cm! Nasledovalo váženie. Marek tvrdil už pri zdolávaní, že to bude ryba cez 10kg, no ja som bol skeptickejší. Čísla na váhe ma však vyviedli z omylu, keď sa objavilo číslo 12,72kg. Urobili sme zopár fotiek, ktoré sa mi vryli do pamäti, keďže to bol môj nový osobák na tejto vode. Rýchlo púšťame obe ryby a nahadzujeme montáže s nádejou, že nám táto voda vydá ešte niektorí zo svojich klenotov. Do polnoci zdolávame ešte zopár kapríkov z tej, pre túto vodu, klasickej váhy 5-8kg. Marek vytrvalo čaká celú noc na podobnú rybu, aká sa nám podarila večer. Prajem mu to, ale jazero je tentokrát proti. Ja unavený z nedostatku spánku okolo jednej v noci sťahujem prúty a idem spať. Ráno ma zobúdza Marek, robíme kávu a ešte nahadzujem palice, ale už nekŕmim vôbec. Chytám ešte zopár kapríkov okolo 3kg.
    

           Čo povedať na záver?! Nie vždy musia byť top ryby jazera cez 20 alebo 30kg! Ja sa už za „váhou“ nenaháňam, ale samozrejme, že ma veľká ryby, ako bonus, poteší. Užívajte si každú peknú chvíľu strávenú pri vode, či už s rodinou, kamarátmi, alebo osamote.