Michal Sliviak z GB tímu zistil, že na to aby sa ocitol v Caribicu nepotrebuje cestovať za oceán. Azúrové zátoky, neporušenú prírodu bez prílišného rybárskeho tlaku s možnosťou fantastického úlovku je dnes objaviť už takmer nemožné. Táto voda je chránená od hromadných nájazdov rybárov azda práve svojou vysokou obtiažnosťou. Nie je výnimkou tu stráviť týždennú výpravú bez záberu. Mnohí tomu venovali už niekoľko týždenných výletov, pričom na svoj prvý záber stále ešte len čakajú.

Michal sa rozhodol, že práve táto lokalita bude v centre jeho záujmu počas sezóny 2016. O tom ako sa mu darilo na jednej z jeho výprav nám rozpovie už samotný lovec.

                                                      

Ako každý rok, aj toto leto som mal naplánovanú rybársku výpravu spolu s bratom Števom. Je to už taká naša tradícia, keďže on sa na dlhší čas k vode kvôli práci dostane len cez leto, keď majú celozávodnú dovolenku. Jediné čo sa na tej našej tradícii zmenilo bol výber lokality. Už v minulom roku sa mi dostala do pozornosti pre mňa jedna veľmi zaujímavá voda. V prvom rade ma na nej uchvátila čistota a sfarbenie vody. Keďže ako je známe, mám v obľube skôr väčšie vodné plochy, to bola ďalšia pre mňa zaujímavá skutočnosť. Je to štrkovisko, v ktorom sa vraj nachádzajú veľmi pekné kapre, ale aj amure. Slabší rybársky tlak a skutočnosť, že túto vodu skoro nikto nepozná, ma len utvrdilo, že toto bude voda, na ktorú chcem ísť chytať a ktorej sa chcem povenovať. Bolo mi jasné ale, že to bude pravdepodobne ťažká voda.

                                                              

Ešte pred samotnou výpravou so Števom som asi mesiac predtým bol na tejto vode na pár dní s manželkou. Bola to skôr rodinná dovolenka, no pre mňa neskutočne bohatá na skúsenosti a aspoň malé poznanie nového revíru. Už táto krátka dovolenka ma uistila, že to bude voda ťažšia ako som si myslel, dokonca si dovolím tvrdiť najťažšia na akej som kedy lovil. Preto sa na našu výpravu bolo treba dostatočne pripraviť.
Prišiel deň D a mohlo sa ísť s ako ináč až po strop naloženým autom. Hneď po príchode nás čakalo veľmi nemilé prekvapenie.Vyvesené tabule s oznamom, že na jazere kde sme chceli loviť bude zákaz lovu po celý budúci týždeň. To nám naše plány na rybačku skrátilo takmer na polovicu. S nechuťou sme sa rozhodli že keď už sme tu, tak to predsa len skúsime. Po pracnom vybalení a nosení vecí na miesto nasledovalo klasické vybaľovanie. Fúkal veľmi silný a nepríjemný vietor, čo mi veľmi sťažovalo hľadanie lovných miest. S hľadaním som sa naozaj vytrápil, lebo voda je tu veľmi hlboká a podľa sonaru lavice extrémne úzke s takmer kolmými stenami. Už hneď pri kraji nám breh prudko padal do   hĺbky 22 metrov. Kým som osadil všetky bójky, bol už skoro večer. Vzhľadom na to, že sme vodu v podstate nepoznali, prispôsobili sme tomu aj výber lovných miest ako aj výber návnad. Jednotlivé montáže sme rozmiestnili do rôznych hĺbok od 1,5m až po necelých 16m. Z kuchyne Garantbaits padol výber na
Ananás/Black pepper, FAT BOY, Krab/Krill a GLM/mušľa.

Prvú noc sme boli bez záberu, tak sme sa aspoň dobre vyspali po náročnom dni. Z poznatkov ktoré som mal, nám bolo jasné, že tu asi netreba čakať kolotoč množstva záberov, vraj keď to tu ide, rybár chytí za deň jeden až dva kapre. Hneď na druhý deň sme mali záber na Ananás od menšieho kapríka, čo nás samozrejme potešilo. Celý deň bolo neskutočné teplo a rybám sa evidentne nechcelo. Neskôr poobede prišiel znovu záber na ananás. 24mm gulička neodradila ani ďalšieho dorastenca. Večer však prišiel razantný záber.

Zvuk odvíjajúcej sa cievky a melódia signalizátora naznačovalo, že by už snáď mohlo prísť aj niečo slušnejšie. Rybu sme zdolávali z člna, neustále sa tlačila ku dnu, ale postupne jej ubúdalo síl. Nakoniec sa nám pod hladinou ukázal krásny šupináč. Podobrali sme ho, dali do podložky a šli na breh. Váha nakoniec ukázala neskutočných 19,5kg, čo bolo pre nás skvelé prekvapenie ktoré sme nečakali. Opäť Ananás/Pepper.

                            

Ďalšie dva dni sme vytiahli niekoľko menších kapríkov, ktoré nás prekvapovali svojou bojovnosťou. Števovi sa dokonca na ananás podarilo vytiahnuť aj sumca. Ja som mal jednu udicu úplne hluchú, tak som sa rozhodol, že zmením miesto. Silnejúci vietor mi takmer znemožňoval niečo nájsť, no nakoniec skoro po dvoch hodinách na vode sa mi to podarilo. Bolo to však za cenu takmer úplne vybitej baterky.
S týmto som tak trošku počítal a boli sme na to pripravený, Novo zostrojená solárna nabíjačka nám batériu za niekoľko hodín znovu nabila na 100%. Táto námaha stála za to, lebo na vybranom mieste mi na druhý deň zabral kapor lysec, ktorý nebol síce obrovských rozmerov, ale stavba tela, akou sa tunajšie ryby vyznačujú, tak tú mal neskutočnú. Bol doslova ako nafúknutý balón, také krásne slniečko. Zachutil mu FAT BOY, ku ktorému som ako kŕmenie použil boilies ECOLINE preliate Aminostimom.
                             
                 

 Prišiel posledný večer a my už sme boli nad mieru spokojný. Po náročnom dni sme oddychovali a vôbec sa nám nechcelo pomyslieť na to zajtrajšie balenie. Okolo desiatej hodiny večer však prišiel záber na udicu, na ktorej bol Krab/Krill a ktorá v podstate bola ticho celý čas. Neskutočná jazda. Naskákali sme do člna a poďme za ním. Kapor unikal priamo do hlbočiny. Keď sme sa dostali nad neho, sonar nám ukazoval 18 metrov, tak som bol spokojný, lebo na dne neukazovalo žiadne prekážky. Súboj bol naozaj dlhý, s množstvom prudkých a dlhých výpadov. Postupne však ryba obrovskú silu strácala a nakoniec sa nám ju podarilo dostať do podberáka. Ukázal sa nám lysec ktorý nás hneď zaujal svojou dĺžkou. Nakoniec sme mu namerali rovný meter a váha ukázala nádherných 22kg. Lepší záver sme si nemohli ani priať. To bola posledná ryba ktorú sme vytiahli. Čerešnička na torte ako sa patrí. Na druhý deň nasledovalo nútené balenie a odchod domov.

                             

Aj keď to možno nevyzerá, naozaj sme sa na tejto vode vytrápili hlavne čo sa lovných miest týka. Je to ťažká voda, ale to je pre mňa výzva. Výzva, ktorej chcem tento rok čeliť ešte niekoľkokrát, aby som túto lokalitu pochopil a užíval si krásnu prírodu a hlavne kľud, ktorý sa dnes pri vode vidí čím ďalej tým menej. Spravím pre to všetko aby som bol úspešný a verím že mi k tomu dopomôžu výrobky Garantbaits, ktoré sú dovolím si tvrdiť na špičkovej úrovni a ktorým vďačím za nespočetné množstvo zážitkov pri zdolávaní krásnych kaprov.

Za Garant baits team Michal a Štefan Sliviakovci.