Keď sa plány menia

           V polovici mesiaca jún sa mi naskytla možnosť opäť vyraziť k vode. Samozrejme, znova v klasickom termíne piatok-nedeľa. Moja voľba padla na jednu 10ha zväzovú vodnú nádrž. Nasledovala príprava, úplne iná, ako naposledy, keď som bol na štrkovisku. Tento raz sa bolo treba pripraviť na vyvážku k rákosiu a popadaným stromom. Aj dno bolo iné. Namiesto štrku sa tam nachádza ílovitý podklad. Nakoniec sa však všetko zmenilo...

           Kým som sa dostal z domu, prehnali sa 3 búrky s krupobitím. Tieto udalosti definitívne zmarili možnosť dostať sa na túto VN. Zavolal som kamarátovi Jarovi, čo teraz. Voľba bola temer okamžitá. Zvolili sme 6ha štrkovisko, ktoré je, pre mňa osobne, jedna z najťažších vôd v mojom okolí, keďže je tu priemerná hĺbka cca 6 metrov s najplytším miestom 4,5m a vo vode nie sú žiadne prekážky okrem pár miest, kde je vegetácia.
Po príchode som rýchlo dal čln na vodu a vyrazil sonarovať. Po pár minútach sa mi podarilo nájsť sľubný zlom, ktorý stúpal z 7,8m na 5,2m. Opäť som zvolil taktiku jedného kŕmneho miesta, ktoré som vytvoril za hranou na „plytčine“. Kŕmenie tvorili rôzne pelety, partikel a guličky GLM. Pre druhý prút som zvolil miesto na začiatku hrany, v ôsmich metroch. Ku kŕmeniu pokladám montáž z 25lb FC, kde je pod háčikom č.6, 20mm GLM s 14mm žltou natural fluo pop-up. Druhý nadväzec je z 35lb stuženky, 1g olovko, rovnátko a ten istý háčik. Sem som zvolil 2x20mm Frankfurt. Tesne pred zotmením sadáme pred bivak a dávame si kávu. Do polnoci sa nič neudialo, a tak sťahujeme palice a idem spať.

 

           Ako to už v poslednej dobe u mňa býva zvykom, odignorujem budík o 3:45. Vstávam až okolo 6:30. Znova
rozhadzujem asi 5kg kŕmenia a pokladám montáže tak, ako večer predtým. Doobeda pomáham Jarovi vymyslieť nejakú taktiku na násadové kapre, zatiaľ čo svoje prúty trošku zanedbávam. Po 2 hodinách sa nám podarí dosiahnuť pravidelné zábery podľa Jarových požiadaviek. Sedím pred bivakom, popíjam kávu, sledujem vodu. Tesne po obede sa razantne rozbieha prút z kŕmneho miesta. Po pár sekundách sa z FC nadväzca s GLM ryba vypína. Nič nenechávam na náhodu mením nadväzec za stužený a vyvážam. Tento raz kŕmim len dvomi lopatkami kŕmenia. Po vyše hodine sa rozbieha ten istý prút. Opakuje sa rovnaký scenár. Evidentne berú ryby opatrne. Keďže tomuto nadväzcu verím tak, ako žiadnemu inému, pokladám ho tam znova. Okolo 17:30 sa rozbieha opäť s rovnakou razanciou ako mali predošlé dva zábery. Tentokrát však sadol perfektne! Podľa ťahu súdim, že je to ryba 10KG+, takže zdolávam so všetkou opatrnosťou. Po 15 min prvý krát uvidíme mohutné telo lysca. Trvá ďalších 10min, kým ho dostanem do podberáku. Pri pohľade na rybu v podložke tuším, že to bude môj nový osobák zo zväzovky. S mierami 95cm a 16,99kg je to nový osobák! V tom momente mi bolo jasné, že večer tak skoro spať nepôjdeme :) Pri zdolávaní som povedal Jarovi, nech mi stiahne druhý prút, nech sa náhodou kapor nezamotá, tak idem vyviezť oba prúty. GLM som dal znova na to isté miesto. Frankfurt je stále ticho, tak ho posúvam z dola, hore na hranu, asi 8m od kŕmneho miesta. Tesne pred 20-tou sa ozýva Frankfurt. Ťah je neskutočný. Po 10min zavrhujem myšlienku na kapra a predpokladám, že to zobral sumec. Trvá ďalších 90min, kým sa mi ho podarí dotiahnuť k brehu. Sumec to zistil a urobil výpad. V ten moment som si už 100%tne istý, že je to sumec, pretože to boli jeho povestné „kopance“ do kmeňového vlasca. Prvý výpad som ustál, ale pri druhom sa mu už háčik vyrezal. Sklamaný vyvážam prút a sadáme k Jarovi do auta, keďže začalo ešte aj pršať. Pri debate, aký mohol byť veľký, sa opäť rozbieha GLM-ka. Tentokrát ma potešil kaprík tesne cez 10kg. Blíži sa polnoc, a tak sťahujeme prúty.


           V nedeľu doobeda sa Jaro hrá s karasmi a malými kapríkmi, zatiaľ čo ja rekapitulujem sobotu a až vtedy si plne uvedomujem, aké ryby sa mi podarilo dostať na háčik. Na obed balíme veci a vyrážame domov.
Koniec-koncov, nie všetky zmeny, ktoré nám do života osud nečakane pripravý, musia znamenať zmenu k horšiemu. Prajem Vám príjemne strávené chvíle pri vode a nech sa Vám splnia sny. Či už to bude zhodou náhod, alebo cielene, vlastným pričinením.