Každý z nás pozná, aká je zima nekonečne dlhá... No konečne nastal čas kedy slnko vyťahuje ľudí von do prírody a mňa ku vode za ďalšími rybárskymi snami a zážitkami. Po dlhšom plánovaní a zosúladení voľného času s Ľubom sme si určili termín na 60 hodinovú rybačku. Je druhá polovica aprila. 2 dni do odchodu k vode a my sme sa nevedeli rozhodnúť kde začneme sezónu.

 

 Voľba padla na štrkovisko na západe Slovenska. Pre mňa nová voda - nová výzva. Hneď po príchode som vedel že opäť "žijem" a že ma čaká 60 hodín zážitkov. Štrkovisko ponúkalo čistú vodu s hĺbkami od 2 do 13 metrov a s teplotou vody na hladine zhruba 21 stupňov. Taktika bola jasná, každá z udíc - iná hĺbka a iná nástraha. Ja som plánoval chytať na Pepka s banánovou popkou, na Atlantica a na Citrus. Ľubo chytal na Atlantic, Fat boy a Acidku. Kŕmenie sme zvolili bodové, naozaj iba pár guličiek ku montáži.

 

Montáže som používal zo stuženej šnúrķy a háčiky velkosti č.6 a 4. Po vyvezení udíc nastal ten božský kľud a netrpezlivé čakanie na záber. Netrvalo dlho a jazda na Ľubovej udici znamenala krásneho, zdravého a bojovného lysca s váhou tesne nad 13 kg. Bol to veľmi pekný a sľubný začiatok. No z vody hlbšej ako 8,5metra sme záber mali len veľmi sporadicky. Viac rýb sme dokázali chytiť popri brehu v hĺbke do 4 metrov. Ale top miesto bolo asi 250 metrov od nás na protiľahlej strane kde bola najplytšia voda. Tam sa začali ryby zhromažďovať.

 

Ryby nádherných tvarov a rozmerov sme odtiaľ ťahali takmer pravidelne každé dve hodiny. Najviac im chutila kombinácia 24mm Atlantic s banánovou Popup dumbelkou. Podarilo sa nám odtiaľ vytiahnuť aj dvoch krásavcov cez 20 kg. Ľubov lysec vážil 23,2kg a môj šupináč 21,2kg. Nebolo však úplne ľahké prechytať sa k ním, kedže v osádke jazera boli aj karasy s dĺžkou do 50cm. Tie nemali problém ani s dvoma 20mm guličkami. No bilancia v aute cestou domov znie skvelo. Chytených 26 kaprov s priemernou váhou 13,5kg a veľa krásnych fotiek. 

Andrej Szibilla